Да ли је FeO оксидационо или редукционо средство?

Милош123's picture

Здраво!

Треба ми помоћ у вези задатка у коме треба да се одреди да ли су наведени елеметни или једињења оксидациона, редукциона или и редукциона и оксидациона средства - у коју групу спада FeO и због чега?

 

 

Predrag Milosevic's picture

Ovo je jedno od pitanja koje cini hemiju kao predmet u skoli teskim. Zasto? Pa zato sto je nekome palo na pamet da izvrsi nekakve klasifikacije, sortiranja, svrstavanja i sad kad se to nagomila, moze da bude podeblja knjiga... i siroti ucenici sve to treba da popamate jer ih to pitaju u skoli.

Postoji velika razlika izmedju pitanja sta je oksidacija ili redukcija i pitanja da li je neko jedinjenje (tacnije element) oksidaciono ili redukciono sredsvo.

Da bi se odgovorilo na pitanje da li je FeO oksidaciono ili redukciono sredstvo mora se znati prvenstveno sa kime reaguje,,,jer moramo znati sta nastaje u reakciji sa FeO.

Imamo reakcije gde FeO reaguje sa "necim" pa nastaje Fe...tu recimo Fe od +2 oksidacionog stanja prelazi u 0...znaci redukuje se...sto opet znaci da je oksidaciono sredstvo.

Medjutim to nije prava priroda FeO...prava priroda je da Fe iz +2 stanja prelazi u visi oblik oksidacionog stanja...+3...znaci ima tendenciju da se oksiduje...znaci tu FeO (ili tacnije Fe) je redukciono sredstvo.

Mi zivimo na planeti Zemlji koja, tako je ispalo, ima obilje kiseonika u atmosferi...i taj kiseonik iz nultog stanja ima tendenciju da se redukuje i prelazi u -2 stanje...znaci oksidaciono je sredstvo...i sad recimo imamo predmet od gvozdja (gde je gvozdje u nultom oksidacionom stanju) i to gvozdje je okruzeno sa kiseonikom iz vazduha i vlagom...i sasvim je "prirodno" da gvozdje pocne da rdja...znaci prelazi u vise oksidaciono stanje iz 0 u recimo +3.

Oksidacija i redukcija su pojave gde imamo uzimanje-davanje elektrona. ako neko daje elektrone...znaci oksidovao se ...i to dalje znaci da je redukciono sredstvo i obrnuto...ako neko prima elektrone, znaci redukovao se ...znaci oksidaciono je sredstvo.

Ponekad, element ili jedinjenje nemaju sa kime da reaguju...pa onda nisu nista...ni oksidaciona ni redukciona sredstva...takav bi bio i FeO ako ga recimo drzimo ispod staklenog zvona u vakuumu.