VSEPR teorija

danica_d's picture

 

Nije mi jasno vezanu za VSEPR teoriju- kako predvideti oblik molekule?

 je li sve vezne uglove i molekulske oblike treba učiti napamet ili postoji nekakva logika, tipa kako smestiti vezne  a kako nevezne (nepodeljene) parove .

treba li se ovako nešto naučiti napamet?
https://study.com/cimages/multimages/16/9fae2fb2-d859-4e82-97eb-9d95d561...

je li uvek postoje određni uglovi u ekvatornim i aksijalnim vezama ili? mora li zbroj svih uglova uvek iznositi 380 stepeni? 

 

Predrag Milosevic's picture

Ne treba uciti nista napamet...drzimo se prostih principa.

Sto se tice VSEPR teorije taj princip je.....elektroni se odbijaju...ili bolje reci elektronski parovi se odbijaju....znaci rasporedi elektronske parove u prostoru da budu sto dalje jedni od drugih i dobices prostorni raspored.

E sad, neko moze reci ...nisu ni svi parovi elektrona iste vrste...neki su u kovalentnoj vezi, a neki su slobodni. Slobodni elektronski parovi imaju vecu moc odbijanja i treba im vise prostora.

Od "alata" nam trebaju jos Lewis-ove elektronske strukture...tzv tackice u parovima oko atoma.

Ako znamo hibridne atomske orbitale, nastale mesanjem atomskih orbitala i njih mozemo koristiti sa istom idejom da se elektronski parovi odbijaju. Uglavnom su u upotrebi 4 hybridne orbitale i njih je relativno lako zapamtiti vizuelno.

Ne treba se previse brinuti o uglovima, njih ima koliko ima i dodju na svoje ako imamo ispravnu ideju o geometrijskom obliku molekule.

Slobodni elektronski parovi "vole" da budu u ekvatorijalnom polozaju jer na taj nacin ih manje "guraju" drugi elektronski parovi...npr molekula SF4...na S imamo jedan slobodan elektronski par u ekvatorijalnom polozaju.

Ema K's picture

Može li pomoć oko ovog zadatka:

Jednačinama hemijskih reakcija ilustruj amfoternost berilijum-oksida i berilijum-hidroksida?

Predrag Milosevic's picture

Ponekad je hemija kao i svaki drugi predmet u skoli...jednostavno moramo da memorisemo sta su drugi ljudi radili i eksperimentisali...

Moj savet je kada se ima ovaj tip zadataka dase ode na google i obicno moze da se nadje brz i jednostavan odgovor...

Kada se govori o amfoternosti onda to znaci da imamo dvojnu prirodu jedinjenja...ponekad se ponasa kao baza, a ponekad kao kiselina u zavisnosti sta se nalazi na drugoj strani...tj sa cime reaguje.

Berilijum bi rebao da se ponasa bazno jer je u toj grupi sa Ca i Mg...medjutim ponekad se ponasa i kao kiselina u nreakciji sa "pravim" jakim bazama.

ponasanje kao baza...za Be(OH)2   ...npr

Be(OH)2  + H2SO4 ----->  BeSO4   + 2H2O

ponasanje kao baza za BeO...

BeO   +   H2SO4  -------->  BeSO4  + H2O

sada kao kiselina za Be(OH)2...

Be(OH)2  +  2NaOH  ----->   Na2[Be(OH)4]

za BeO....

BeO + 2NaOH   -------->  Na2BO2   + H2O

 

Ema K's picture

Hvala puno.