Srednji nivo

Soja - jedna od najkontroverznijih namrnica na svetu

Soja

U zavisnosti od toga koga pitate, ona je „super hrana“ ili otrov koji remeti hormone. Naravno, kao i sa svim stvarima u ishrani postoje dobre i loše stvari.

Zrna soje su mahunarke koje su potekle iz istočne Azije, ali se se proizvode u velikoj meri i u svim delovima sveta. Soja se koristi za pravljenje različite hrane. Zrna mogu da se jedu kao cela. Bitno je da mora biti kuvana jer ako se jede živa onda je otrovna. Koristi se i u tofu namazu, sojinom mleku i mesnim supstituentima. Najviše se koristi za pravljenje ulja.

Jesti ili ne jesti gluten?

Gluten (od latinskog Gluten, lepak) je kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam. U ovsu se ne pojavljuje prirodno, ali pošto se ovas često uzgaja odmah pored pšenice, i gotovo uvek industrijski prerađuje u istim postrojenjima kao pšenica, to je ovas gotovo uvek kontamirniran ovim proteinom. Kukuruz i pirinač ne sadrže gluten. Gluten daje testu elastičnost, pomaže podizanje testa i držanje oblika. Koristi se u kozmetici, u šamponima za kosu, i ostalim dermatološkim preparacijama.

Amino kiseline, proteini, enzimi

Ovde možete proveriti vaše znanje iz navedenih polja:

1. U okviru naučenog gradiva objasni zašto je opasno da čovek ima temperaturu preko 40°C i zašto je neophodno da se ona skida? (2 poena)

2.  U koka – koli zero i ostalim gaziranim pićima se nalazi fenil – alanin kao sastojak zaslađivača aspartama koji je povezan sa ozbiljnim bolestima poput raka jer se slabo metaboliše. Napiši formulu fenil – alanina. (2 poena)

3. Šta je pI? (2 poena)

4. Šta je cviter jon? (2 poena)

5. Napiši ispravno reakciju propanola i glicina: (3 poena)

Endotermni i egzotermni procesi- Rastvaranje i kristalizacija

Svi manje više znamo definicije da je egzotermni proces proces u kome se oslobađa, a kod endotermnog procesa se ulaže toplota.Znamo i da se to meri promenom temperature sistema ili npr. za hemijsku reakciju da se to utvrđuje računanjem promene entalpije reakcije. Ali hajde da probamo da razumemo zašto je neki proces egzoterman ili endoterman, da nam to bude logično za neke pojave u prirodi i svakodnevnom životu.

Najbolji primeri za to su rastvaranje i kristalizacija neke soli.

Da li ste za šoljicu kafe?

Kada čujemo reč kafa, kafein je hemijsko jedinjenje na koje nas ona asocira. Međutim, dok su efekti kafeina na mozak dobro zabeleženi - vezuje se za receptore adenozina u mozgu - ima nizak uticaj na ukus kafe. Kafa, ispostavlja se, je mešavina hemijskih jedinjenja koja utiču na ukus, o nekima ne znamo puno, ali neka su dokumentovana, poput hlorogenih kiselina.

Hemija ljubavi - leptirići ili adrenalin?

Kroz istoriju, ljudi su tvrdili da je srce centar ljubavi. U drugu ruku, naučnici nam kažu da je ljubav samo u našem mozgu, podmazana hemikalijama i hemijom.

Zaljubljenost

Kada se dve osobe privlače, dešava se virtuelna eksplozija neurohemikalija poput adrenalina. Vatromet eksplodira, a mi vidimo zvezde. PEA ili feniletilamin je hemikalija koja ubrzava protok informacija između nervnih ćelija.

Lopta Svetskog prvenstva - Hemija polimera

Mnoštvo hemijskih materijala se koristi u prozvodnji Brazuke, lopte Svetskog prvenstva u fudbalu. Većina ovih materijala su polimeri; dugi lanci molekula napravljeni od mnogo malih molekula. Jednostavan, svakodnevni predmet je polietilen, koji se koristi za pravljenje plastičnih kesa. Različite klase polimera se koriste za postizanje određenih svojstava lopte.

Проверите знање из алкохола и фенола

Прилажем Вам задатке из алкохола и фенола који су поређани по тежини. Вреди их провежбати ако се спремате за контролни.

1. Која од наведених једињења дају одговарајући алкохол (објаснити одговор и навести име алкохола): (10 поена)
  1) 1-хлорбутан и натријум-формијат
  2) 2-хлорбутан и натријум
  3) 1-хлорбутан и натријум-етоксид
  4) 1-хлорбутан и етил-етаноат
  5) 2-хлорбутан и натријум-хидроксид

2. Редукцијом алдехида могу се добити само алкохоли наведени у низу (објаснити одговор): (10 поена

Pages