Pirol - tautomerija

Qvercvs's picture

Treba mi pomoć. Može se napisati tri tautomera pirola - 1H-pirol, 2H-pirol i 4H-pirol. Zbog čega se pirol javlja samo u obliku 1H-pirola?

buduci_student's picture

Evo nadam se da sam ti pomogao http://prntscr.com/7i4y1v

Qvercvs's picture

Znam da napišem tautomere, pitala sam zašto se u stvarnosti javlja samo jedan od njih?

Qvercvs's picture

A i strukture ti ne valjaju. :)

buduci_student's picture

Kako mislis zasto se javlja samo 1 od njih

 

Qvercvs's picture

Pa lepo kao što kod keto-enolne tautomerije enoli ne postoje nego se javljaju intermedijerno u reakcijama karbonilnih jedinjenja, tako isto samo 1H pirol postoji u flaši pirola. Zašto?

Qvercvs's picture

buduci_student's picture

Pa ti si legenda. Postavis pitanje i na kraju kao finalizacija nakon duze rasprave odgovoris sam na pitanje?

Qvercvs's picture

Ovde je poenta da se na pitanja odgovori pa da drugi ljudi koje to isto zanima mogu da vide odgovor, ili ne? Zapravo kad malo bolje pogledam, zanimljiv je taj rad koji sam postovala ali ne odgovara direktno na moje pitanje, opširno je i komplikovano, više je o proučavanju kinetike kompleksa radi dokaza o stabilnosti 1H-pirola, a ja nemam živaca ni vremena da se bavim tolikom dubinom mene samo zanima kratak i jasan odgovor zašto je 1H-pirol jedini stabilan od svih tautomera. Ako neko ima odgovor bila bih mu vrlo zahvalna. Nema potrebe za raspravom ukoliko nije vezana za pitanje.   

buduci_student's picture

Mislim da znam resenje,ali mislim da kao petnaestogodisnjak ne posedujem dovoljno strucnosti da dajem eksplanaciju studentu Hemije koji ima prosek 9,81. Pa da ne bi doslo do daljnje rasprave,na ovo pitanje ce odgovoriti druga individua.