Hemijske reakcije

Jovana Jo's picture

Zdravo, treba mi pomoc oko hemijskih reakcija,  zapravo oko nacina na koji se hemijske reakcije pisu. Sto se tice izjednacavanja reakcija to mi ne predstavlja problem, ali da bih je pravilno izjednacila trebam prvo da reakciju pravilno napisem. Nije mi jasno na osnovu cega se pisu indeksi u proizvodima reakcija? Kako da znam sta je u visku? Itd... Ako bi mogao neko da mi detaljnije objasni ovo bila bih mu zahvalna. 

Pozdrav! 

dinoo's picture

Indekse pišeš na osnovu valencije atoma elementa ili neke grupe...

Npr.4 Al + 3O2 -----> 2Al2O3 ; aluminijum je trovalentan, a kisik dvovalentan i samo ukrstiš valencije tj, koliko je valentan aluminij taj broj stavljas u indeksu kisika, a koliko je valentan kisik taj broj stavljas u indeks aluminijuma....

3HCl + Fe(OH)3 ---> FeCl3 + 3H2O ; željezo je trovalentno pa pišeš u indeksu hlora 3, a hlor je jednovalentan pa u indeksu željeza ne pises nista jer je broj 1, kada u indeksu nekoj atoma elementa nema nikakvog broja podrazumijeva se da se radi o jednom atomu tog elementa.

Jovana Jo's picture

Hvala puno! 

Maksi's picture

Jel moze neko da napise neku malo težu reakciju,kako se izjednačava i kako rade reakcije? Jer sto se tice ovih reakcija ne dolaze na prijemnom ispitu, vec skroz komplikovanije. Bila bih mu zahvalna☺ 

Zacy's picture

Probaj reakciju razlaganja nitroglicerina ta se malo teze sredjuje

dinoo's picture

Primjer složenije reakcije u odnosu na ovu napisanu..

16HCl + 2KMnO4 ---> 2KCl + 2MnCl2 + 8H2O + 5Cl2

Maksi's picture

Mozete li to da mi obrazlozite?? Jer problem je sto ja ne znam, pa kad biste mi vi napisali kako ide, tad bih razumela kako ide kod težih rekakcja u slucaju ostatka viska, sta se oslobadja, sta s'cim ide.