Pitagorina čaša

Čašu umerenosti je izumeo grčki filozof Pitagora sa Samosa kao disciplinsku meru za sebe i svoje učenike, sledbenike pitagorejstva. Osmišljena je tako da osobi dozvoljava da vino sipa do predodređene količine, koja je naznačena ispupčenjem na unutrašnjosti čaše. Ako se piće sipa tako da ne prekrije izbočinu, osoba ga može piti u miru. Ako, pak, pohlepno napuni punu čašu, mehanizam unutar nje prosuće kroz rupu na stalku svu količinu vina na korisnikova krila — korisnik će biti postiđen zbog pohlepe, a vino protraćeno. Na taj način bi trebalo da nauči da je najbolja umerenost u piću.
 
Ako bismo umesto vina sipali živu, da li bi čaša mogla da se napuni bez prosipanja? A ako bismo sipali dovoljno žive da se pokrije dno a zatim nasuli vino, da li bi se sadržaj prosuo?
Slika: 

Comments

buduci_student's picture

Ziva ce  dalje proci kada se casa napuni do kraja.

Ako se pola case napuni zivom a onda vodom, ziva se nece prosuti. Jer tezina vode iznad zive nema dovoljno potencijala da "gurne" zivu , posto je ziva 13.56 puta teza od vode (ista zapremina). Ako npr. stavimo 2 cm3 zive a 30cm3 vode tek tada bi ziva mogla da se potisne iz case.

Ovo pitanje je bilo lako :(

 

Zacy's picture

Ja mislim da ce ziva isto da istece ako se casa napuni do kraja, a da ako se napuni pola case zivom pa onda vodom, nece jer je voda laksa od zive i nece je istisnuti

aksabg's picture

Tako je, u pravu ste obojica. Možete pogledati i video na https://youtu.be/ISfIT3B4y6E

Ako vi imate neko pitanje koje bismo ovde mogli da postavimo, možete mi poslati na mail aleksa@svethemije.com ili u privatnoj poruci.

Nika Trifunovic's picture

Да ли неко може хитно да ми реси овај задатак, МОЛИМ ВАССС.

Колико је молова сумпорне киселине, H₂SO₄, потребно утрошити за реакцију са
246 g натријум-ацетата, CH₃COONa, при чему се добијају сирћетна киселина,
CH₃COOH, и натријум-сулфат, Na₂SO₄? (Аr(Na)=23, Аr(S)=32, Аr(C)=12, Аr(О)=16,
Аr(H)=1) 2CH₃COONa + H₂SO₄ → 2CH₃COOH + Na₂SO₄

frikk03's picture

n(CH2COONa)=m/M  M=Mr(CH2COONa)=81g/mol.             

n=246/81≈3mol

2:3=1:x x=3/2=1,5mol. Mislim da je ovako nesto

 

 

 

 

 

 

 

3232's picture

Sesds
frikk03's picture

Koliko grama natrijum-hlorida nastaje u reakciji natrijum-hidroksida i 73 g hlorovodonične kiseline?

 

frikk03's picture

U reakcija kalijum permanganata sa hlorovodonicnom kiselijim nastaju mangan(II)-hlorid,kalijum hlorid,hlor i voda.Izračunajte koliko se cm³ gasa(pod normalnim uslovima) oslobadja ako je u reakciji ucestvovalo 0,01 oksidacionog sredstva???Ako može malo pomoći