Apsorpcija i emisija (Bohrov model atoma)

asterix's picture

Imam živu muku s Bohrovim modelom atoma odnosno s kalkulacijom energije prilikom emisije i apsorpcije. Nije mi jasno da li se računa uvijek viša razina minus niža, neovisno o tome radi li se o apsorpciji ili emisiji?

imam zadatak gde piše da elektron prelazi iz druge razine u teću i treba izračunati energiju emitiranog zračenja ako su zadane vrednosti dve energetske razine u džulima - energija 2. i energija 3. razine, je li ovde sam koncept zadatka uopšte dobar ako piše da elektron ide iz druge u treću razinu, a onda se radi o apsorpciji a ne emisiji jer elektron ide iz niže u višu razinu?piše da je energija druge orbite -5,445x10-18 J, a treće -2,403x10-18 J. da oduzmem prvu vrednost od druge ili drugu od prve?

u svesci piše da se uvijek oduzima viša energetska razina od niže no svugde svatko radi na svoj način.

točno je da se elektron opet može vratiti iz treće u drugu, ali ne znam jel se onda može tako koncipirati zadatak?

 

 

Predrag Milosevic's picture

Malo sam razmislio o problemu...i cini mi se da za trenutak moramo da se udaljimo od hemije ...ili bolje reci fizike...da uzmem neku analogiju iz realnog zivota koja nema veze sa hemijom...ali da vidimo zasto je energija pojedinih nivoa izrazena kao negativan broj...a znamo da je to besmislica jer svaka energija je pozitivna...bilo da je dajes ili da je dobijas.

Zamisli poziciju astronauta...kad je u svemirskoj stanici njegovu gravitaciju mozemo da oznacimo kao nulu...ali, kad se razmisli, astronaut tad ima najvecu potencijalnu energiju...i kad bi poceo da pada prema Zemlji...njegova potencijalna energija bi bila sve manja i manja dok u jednom trenutku ne "tresne" na Zemlju (nadam se da je koristio padobran)...znaci sto je blize Zemlji njegova potencijalna energije je sve manja i sve negativnija jer je, dok je bio gore to bilo oznaceno kao nula.

Slicno je i sa Borovim atomskim modelom...sto je elektron blize jezgru to mu je manja "energija", pa je taj broj sve negativniji. Treci energetski nivo ima vecu energiju od drugog...i to je izrazeno tako da je broj manje negativan od onoga na drugom nivou.

Kako racunamo tu razliku u energiji...uvek oduzimamo visi energetski nivo od nizeg...i zbog toga sto su brojevi negativni...rezultat ce biti pozitivan...sto i jeste slucaj...energija je uvek pozitivna bilo da je "trosimo" da izbacimo elektron sa 2 na 3 nivo (sto ce reci atom apsorbuje energiju)  ili je "dobijamo' tako sto ce elektron da predje sa 3 na 2 nivo...i onda se to vidi kao emisija svetlosti cija boja zavisi od "kolicine" energije.

asterix's picture

jel inače kod emisije promean energije mora biti negativna jer se energija oslobaša ili to ovde nama veze s time? hvala mnogo

Predrag Milosevic's picture

Ako smatras da atom (ili sistem) gubi energiju (emisijom)...takva pojava bi mogla da se oznaci kao negativna..."pojava" ali ne i energija...energiju imas ili je nemas i uvek je pozitivna

Recimo kad "damo" energiju atomu...takvu pojavu bi mogli da oznacimo kao pozitivnu...tad ta energija se iskoristi da prebaci, recimo, elektron iz 2 u 3 nivo. Kad dodje do emisije...ta pojava bi mogla da se oznaci kao negativna...kazemo atom "gubi" energiju...elektron sa 3 nivoa prelazi u 2.

asterix's picture

a zašto su inače te energije negativne? hvala

asterix's picture

piše u svesci da je to zato što elektron u atomu ima nižu energiju nego slobodni e-. Mada je to meni praktične kad se zadaje u eV.

 

Predrag Milosevic's picture

Oznacavanje energetskog nivoa elektrona u atomu kao negativnog je vise po nekoj konvenciji...to znaci da moramo da ulozimo enrgiju da elektron izbacimo i odvojimo od elektrostatickog uticaja jezgra koje je pozitivno.

Jasno je da i negativni brojevi mogu biti veci i manji kad se porede...tako recimo -2 je veci broj od -3...to imajmo na umu...i ono sto je najvaznije kod tih izracunavanja...uvek vecu energiju oduzimamo sa manjom da dobijemo neku vrednost...za koju kazemo aha to je ta kolicina energije.

Na primer, za vodonik...tamo neki treci nivo ima energiju -1.51 eV, a drugi -3.4 eV...sto se uklapa u nasu predstavu da je treci nivo visi energijski nivo od drugog...i zaista -1.51 je veci broj od -3.4...znaci koja je razlika u energiji izmedju njih....-1.51 - (-3.4)= 1.89 eV...svrseno lep pozitivan broj...sta to znaci...to znaci, recimo, da moramo da "upumpamo" 1.89 eV energije u elektron na nivou 2 da bi on bio sad na visem 3 nivou.

Sta ce se desiti ako se taj elektron nekako "vrati"na nivo 2...pa nista, oslobodice se 1.89 eV energije koju cemo videti kao elektromagnetni talas...tj svetlost.

U skoli nekada treba da prihvatimo konvencije takve kakve jesu...elektronski nivoi su oznaceni sa negativnim energijama...OK...nije strasno sve dok imamo osecaj kada poredimo dva nivoa sta je manje, a sta vece. Naravno u obicnom zivotu mi skoro i ne koristimo negativne brojeve...to je prilicno apstraktno...pa jos kad na to dodamo atomske modele koji su jos veca apstrakcija i komplikacija...to je recept za konfuziju. 

Treba reci da su stvari veoma komplikovane i da Bohr-ov model funkcionise samo kod najjednostavnijih atoma...neki bolji matematicki alati i talasne jednacine (Schrodinger) bolje rade taj posao ali su toliko komplikovani da, za nas prakticne hemicare, su poprilicno "beskorisni".

asterix's picture

meni je palo na pamet da ako se računa delta E za emisiju mora uvek biti negativna vrednost jer se energija oslobođa, a kod apsorpcije pozitivna jer se se energija troši. 

asterix's picture

pa ako to moramo da ulozimo enrgiju da elektron izbacimo i odvojimo od elektrostatickog uticaja jezgra koje je pozitivna jel ne može energija isto biti pozitivna ? ne kužim vezu između odvajanja e- od jezgre i negativnog predznaka

Predrag Milosevic's picture

Kada govorimo o atomima i elektronima i kad se pomene energija....treba odmah pomisliti na svetlost...koja i jeste manifestacija energije koju prvo uocimo.

Zasto kazem da ne "postoji" negativna energija...jesi li ti ikad cuo za negativnu svetlost...toga nema. Svetlost imas ili nemas....energiju imas u nekom iznosu ili je nemas uopste.

Zasto su izbrali negativni znak za oznacavanje elektronskih energetskih nivoa?

Tu treba postaviti uvek pitanje ...koliko energije treba da potrosim da bi izbacio elektron na beskonacnu udaljenost od jezgra. Ako je elektron vec izbacen i beskonacno daleko od jezgra odgovor je ...nula...nista ne moras da potrosis.

E sad zamisli da je elektron na 1 energetskom nivou....sasvim blizu jezgra...da dalje ne moze...e u tom slucaju moras da potrosis maksimalnu energiju da izbacis taj elektron...i valjda zbog toga ...kad trosis nesto ides u minus. Nemoj zaboraviti da ne trosis energiju od atoma kome zelis izbaciti elektron...ne.... trosis neku svoju energiju u vidu plamena , elektromagnetnih talasa (svetlost)...bilo cega...i kad potrosis tu energiju na neki atom da mu izbacis elektron...ti si mu tu energiju na neki nacin dao i on to zaista moze da vrati ako bi se taj elektron koji si izbacio "sjurio" nazad do jezgra.