pH

stefan17's picture

U 5 dm³ hemijski čiste vode rastvoreno je 0.25 dm³ SO2 merenog na 20°C i pritisku od 185kPa. Izračunati pH dobijenog rastvora na 25°C uzimajući u obzir samo prvi stepen jonizacije.

Podaci: Ka1(H2SO3, 25°C)=1.6 × 10-² mol/dm³

Rezultat: pH=2.49

Meni ispada pH=2.52 kad iskoristim da je n=0.019 sto se racuna na 20°C. Koristim li da je 25°C (298K) temperatura prilikom racunanja kolicine?

stefan17's picture

Posto sam probao sa podatkom da je V=5dm³ a ne 5,25 dobijam tacno rjesenje. Nasao mi se slican zadtaak ali da je 2.5 dm³ amonijaka rastvoreno u 2.5dm³ vode i da izracunam promenu pH. Meni je ispalo tacno tek kad sam uvrstio da je c=n/v gdje je V= samo 2.5dm³

Da li uvrstavam isto tako u svim zadacima?

Predrag Milosevic's picture

Mogli bi malo preciznije da opisu sta se dogadja.

U principu, kako ja vidim, scenario je ovaj...

Imas 5dm3 vode...a onda ti kazu...ubacili smo nesto SO2...ali ti ne kazu direktno koliko molova nego posredno (onoliko koliko se nalazi u 0.25 dm3 na nekoj temp 20C itd)...u stvari traze da primenis PV=nRT i da izracunas molove...i sad taj gas se ubaci (uduva) u vodu i tu i dalje je svega 5dm3 ali sada vec rastvora (H2SO3)

Posle su rekli da je temp 25C samo zato sto je konstanta disocijacije na toj temperaturi i to se odnosi smo na rastvor ne na gas.

I onda nastavis dalje sa racunom...koristis Kc...nadjes H+ i naravno pH

stefan17's picture

Vazi, hvala Vam puno, uvijek lijepo sve objasnite

jov's picture

Mene zanima kako ste računali pH, jer ja dobijam 2.12. Ne znam kako

Predrag Milosevic's picture

Kada dodjemo do momenta racunanja [H+], na osnovu Ka...imamo dva nacina...jedan je da zanemarimo smanjenj koncentracije H2SO3....a drugi, tacniji da koristimo ovaj izraz...

Ka = [X]*[X]  /  [H2SO3 -X]

Ka znamo...i [H2CO3] znamo ...

[H2SO3} smo morali da umanjimo za X jer to X nije zanemarljivo i prouzrokuje gresku...istina , racun postaje nesto komplikovaniji zbog kvadratne jednacine i jedno resenje odbacujemo (ono negativno)