Eksperiment sa HNO3

stefan17's picture

Kuci sam nasao neko sredstvo protiv kamenca i procitao u sadrzaju da je to 17% HNO3. Imam par pitanja.

1. Kada sam stavio aluminijumsku foliju u tu HNO3 nije reagovala, pa cak ni kad sam stavio tu epruvetu sa HNO3 u vrucu vodu (vodeno kupatilo). Zasto?

2. Stavio sam gvozdene eksere i dodao moju HNO3, reaguje. Rastvor poprima zuto-narandzastu boju. Jesu to onda Fe3+ joni? Kako mogu od Fe3+ napraviti Fe2+ ? Ja sam mislio da ce kiselina oksidovati metal prvo do nizeg ox stanja.

Predrag Milosevic's picture

1.

Aluminijum je veoma reaktivan ali u reakciji sa HNO3 se nagradi oksid koji kao film prekrije metal i stiti od daljeg rastvaranja i reakcije sa HNO3

 

Predrag Milosevic's picture

2.

HNO3 je oksidaciono sredstvo i naravno Fe uvek zavrsi kao Fe3+

U stvari....pokusaj recimo reakciju HNO3 sa Fe2+ ionima (ako imas recimo pri ruci FeSO4  ili neku drugu so gde je Fe kao Fe2+) i videces da se stvara Fe3+

Kako redukovati Fe3+ do Fe2+...probaj da pomesas rastvor sa Fe3+ ionima sa recimo I- ionima (ako imas pri ruci KI ili slicno)....vizuelno ces videti u stvari I2 jer ce se I- oksidovati do I2 (a Fe ce se redukovati od Fe3+ do Fe2+)

 

stefan17's picture

Vazi, hvala. Nego, kuci nemam nikakve jodide, imam npr fruktozu, za koju sam nasao na internet da je redukujuci secer ali dodao sam rastvor fruktoze i nije uspjelo.

Mozda da probam isto da mu dodam opiljke gvozdja ali kako ih napraviti od gvozdenih eksera? Ili nekako negde mogu da ga nabavim.

Mozete li objasniti taj mehanizam redukcije pomocu fruktoze, ne morate ici u strukturne formule, vec da li se Fe3+ moze redukovati do Fe2+ nekako uz pomoc nje.

Predrag Milosevic's picture

Probaj da redukujes Fe3+ do Fe2+ pomocu perkoksida i NaOH ako imas (samo pazljivo i sa zastitnom opremom za oci i ruke)

 

2Fe3++2NaOH+H2​O2​→2Fe2++2Na++2H2​O+O2​