Koncentracija

MarkoDemenj's picture

Kolika je koncentracija vodonikovih jona u rastvoru sircetne kiseline koncentracije 0.01 mol/l ako je stepen disocijacije 4,2 % ?

milicaradenkovic's picture

c{H+}=c(kiseline)*alfa

c{H+}=0.01*0.042=0.00042 mol/l a ako se trazi u mmol/l onda je c(H+)=0.42 mmol/l ne znam koje ti je resenje pa sam napisala oba resenja

 

MarkoDemenj's picture

Aha,razumeo sam, hvala!

velikiblek's picture

Da li neko moze da mi objasni zasto koristimo c{H+}=c(kiseline)*alfa.predpostavljam da je to gotova formula ali kako smo je dobili?

Bokii's picture

1. U 100 cm3 ratvora azotaste kieline koncetracije 9,7 mol po dm3 treba dodati ______ g kalijum nitrita da bi poH dobijenog ratvora bio 9,55. ( pk (HNO2) je jednako 3,4

2. Rastvorljivot srebro-oksalata u vodi je _______ mol po dm3. (P je jednako 3,2 puta 10 na minus 16)

3. Ratvorljivost srebro oksalata u ratvoru amonijum okalata (c je je jednako 0,02 mol po dm3) je _________ mol po dm3. (P je jednako 3,2 puta 10 na minus 16).

 

Molim za pomoc, ovi zadaci u mi potrebni za ispit. Unapred hvala

Pop.'s picture

@velikiblek, stepen disocijacije ti kaze u kojoj meri ti nesto disosuje (sam naziv je logican) zato kada pomnozis koncentraciju jedinjenja sa njegovim step.dis. dobijas koliko imas disosovanih jona tog jedinjenja. I kako sircetna kis daje 1 H+ jon kada disosuje tada ti je c(H+) jona jednaka alfa puta konc kiseline.

@Bokii, napravi novu temu i okaci ovaj zadatak (procitaj pravila, pise i 1 tema 1 zadatak). Takva su pravila i vidim da se ovde bas pridrzavaju istih

Bokii's picture

@Pop, u pravu si, ali ja bas nemam mnogo vremena da kucam svaki cas po 1 zadatak, jer ispit mi je za 3 dana, ali najgore od svega je sto sajt ne dozvoljava kopiranje istog, a mi nismo ni bas najsigurniji da li ce nam i kad ce nam neko odgovoriti :)

 1. U 100 cm3 rastvora azotaste kiSeline koncetracije 9,7 mol po dm3 treba dodati ______ g kalijum nitrita da bi poH dobijenog ratvora bio 9,55. ( pk (HNO2) je jednako 3,4, 

alI evo, jel ovako ok? :)

Bokii's picture

MOlim za pomoc oko ovog zadatka, a ako je neko voljan bila bih mu mnogo zahvalna i na resena preostala 2 zadatka. To mi je sad najpotrebnije od svega.

IvanArsic's picture

Diskusiju na svoju temu otvaras na ~OPSTA DISKUSIJA~. A to imas na pocetku svake teme. npr.na pocetku ove teme kod zadatka MarkoDemenj,ispod pise Forums>Opsta diskusija.