Poveznica između K1 i K2 (hemijska ravnoteža)

asterix's picture

Ako imamo zadanu konstantu ravnoteže  2,6*1¸0^6 bar reakcije:

2NH3--> N2+3H2

Kako da odredimo konstantu ovakve reakcije:

NH3 --> 1/2 N2 + 3/2H2?

Rešenje je 1,6*10^3 .

Ako može netko da mi to matematički detaljnije pojasni.

Pozdrav

Predrag Milosevic's picture

Razlika izmedju prve i druge hemijske jednacine je u tome sto smo u drugoj podelili sve koeficijente ucesnika u reakciji sa 2. 

To,naravno, utice na nacin kako izracunavamo konstantu ravnoteze...jer znamo da koeficijenti idu kao eksponenti...pa ce na kraju analogno tome i K od prve reakcije imati "novi" exponent...ovoga puta eksponent ce biti 1/2 umesto 1 (koji nikad ne pisemo)....K^(1/2)

Drugim recima ako izracunamo koren od K dobicemo novi K tj 1.6*10^3

asterix's picture

hvala.

a kako ste odredili da treba sve potencirati na 1/2?

imam problem i s ovime:
A + 3B<-->2C; konstanta te reakcije iznosi 1,3 mol-2 dm6

koliko iznosi konstanta ove reakcije:  2/3 C --> 1/3 A + B; R: 0.917 mol2/3 dm-2.

ne mogu nikako dobiti tačan rezultat

Predrag Milosevic's picture

Ovi zadaci su vise matematika nego hemija...narocito kad vidim da neko koeficijente ucesnika u reakciji oznacava sa 1/3...2/3  itd  Mi hemicari volimo cele brojeve...zasto da si komplikujemo zivot sa razlomcima...gde mozes da nadjes 1/3 molekule...nigde...ali OK...stvari stoje ovako.

U matematici imamo pravo da i levoj i desnoj strani jednakosti uradimo sta nam je volja i sta nam padne na pamet i sve je OK samo da to radimo i levoj i desnoj strani.

Drugo, nase K se izracunava tako da svi koeficijenti idu u eksponent...koja je veza izmedju K i nekog novog K` koji smo dobili tako sto smo sve koeficijente ucesnika podelili sa 2 ili recimo 3. Pa veza je ta da ce i eksponenti takodje biti podeljeni sa 2 ili 3, a na levoj strani takodje eksponent od K ce biti podeljen sa 2 ili 3.

U ovom drugom primeru dali su neku reakciju i K za tu reakciju..lepo.

A onda su reakciju napisali kao povratnu i sve koeficijente podelili sa 3.

Prvo da vidimo koliko je K za povratnu reakciju (bez deljenja sa 3).

To racunamo tako da je K` = 1 /K...znaci konstanta reakcije zdesna na levi je obrnuto proporcionalna konstanti sleva na desno.  Pa ispada K` = 1/1.3 = 0.7692...obrati paznju da smo jos uvek na prvoj reakciji samo u obrnutom smeru.

Sada da vidimo kad sve koeficijente podelimo sa 3...naravno i K` koeficijent ce biti umesto eksponenta 1 (koji nikad ne pisemo) sada biti 1/3....znaci treci koren od 0.7692...ja dobijem 0.916 (zbog zaokruzivanja).

Dobro