pH slabih elektrolita

stefan17's picture

Izračunati koncentraciju rastvora CH3COOH čiji je pH=4 , Ka=1.8×10-⁵ mol/dm³. Rješenje je 6.56 ×10-⁴ mol/dm³.

Zasto ovdje, prema rjesenju, trebamo da uvrstimo da je Ka= [H3O+]² / [CH3COOH]-[H3O+]

Meni je jasna formula ali zasto moramo ovo minus H3O+ ? I kad trebam da koristim to minus H3O+ ? Razlicite literature kazu razlicito. Negdje sam procitao da ako je Ka manje od 10-⁴ treba da se koristi, negdje ako je nesto 100×Ka manje od koncentracije rastvora... ali ovdje mi nije poznata koncentracija rastvora pa ne znam zasto trebam staviti minus H3O+.

2. Kako reaguje ova so? CH3COONH4 , K(NH4+)=5.5×10-¹⁰ , Ka(CH3COONH4) =2×10-⁵

Zasto ovdje pise CH3COONH4 za ovaj drugi Ka i kako to da iskoristim?

Predrag Milosevic's picture

Postoji takozvano 5% pravilo kada odrdjujemo da li da primenimo aproksimaciju ili da radimo pun racun.

Sta mu to dodje u ovom zadatku 1.

Nama je dato pH i na osnovu toga mi znamo da je kiseline disosovalo ne sto malo...nekih 10^(-4) mola/dm3.

To "malo" disosovane kiseline bi moglo biti "puno"  ako i same kiseline ima jako malo...kao sto je slucaj u nasem zadatku.

I kako mi vagamo sta je malo, a sta puno....pa gledamo koliko bi to moglo biti procenata...I ako je disosovalo manje od 5% od pocetne koncentracije kiseline onda u racunu mozemo da zanemarimo to - x...a ako je vise od 5% od pocetne koncentracije tada radimo pun racun i moramo da uvrstimo to -x.

Najsigurnije je raditi pun racun....ali za pocetak moze da se radi skraceni (bez onog -x ili vec kako je u zadatku to -[H3O]...pa kad dobijemo rezultat..."vagamo" da li je disocijacija veca od 5% ili manja od pocetne koncentracije.

Evo, ja sam izracunao da ako zanemarimo to -x da ispada da je disocijacija 17% i kako je to vise od 5%...znaci ja ne smem da radim skraceni racun nego puni.

 

stefan17's picture

Hvala puno, ovo ce mi olaksati sigurno

Predrag Milosevic's picture

Zadatak 2.

CH3COONH4 je so slabe kiseline i slabe baze pa ce rastvor te soli biti neutralan.

Da bi to malo potvrdili nekim "dokazima" moramo znati Ka kiseline i Kb baze i ako su brojevi priblizni , rastvor je neutralan....Ponekad nam daju neke cudne informacije kao sto zbunjujuca Ka od CH3COONH4 i ako posmatramo sta se dogadja sa tom soli ...dogadja se na prvom mestu rastvaranje na ione...disocijacija...i to potpuna, pa je nekakav podatak o 2x10^(-5) nejasan i odnosi se na nesto drugo...sta, to zna autor zadatka.

stefan17's picture

Posto je ovo svakako dio zadatka da se izdvoje bazne soli, ovu nisu ubrojili pa pretpostavljam da je i po rjesenjima neutralna. Ne znam ni ja iskreno pokusao sam da pomnozim obe konstante i za CH3COO- jone i za  NH4+ jone ali posto je Ka(CH3COOH)=Kb(NH3) onda su i Kh njihovih jona jednake, znaci rastvor je neutralan.