Oksido-redukcija

zzz555's picture

U vodeni rastvor nekog hlorida,zapremine 10cm3,spuštena je šipka od gvožđa mase 10g. Nakon potpunog izdvajanja metala iz rastvora, masa šipke se povećala na 10,10g. U drugom eksperimenzu je uronjena, u istu količinu rastvora, šipka od kadmijuma mase 10 g, a nakon završetka reakcije njena masa se smanjila na 9,44g.Hlorid kog metala se nalazio u rastvoru?

zzz555's picture

Ima li ko? Najvise me zanima zasto se masa kadmijuma smanjilja, da li on reaguje sa hlorom, pa na osnovu broja mola  kadmijuma da odredim broj molova hlora, a onda to da povezem sa gornjom jednacinom za gvozdje?

milicaradenkovic's picture

m(Cd)=9.44 g jer je deo Cd otisao u rastvor i reagovao sa Cl

m(Fe+X)=10.1 g jer su joni nepoznatog metala presli na sipku

n(Cd)=m(Cd)/Mr=9.44/112=0.084 mol

n(Fe+X)=n(Cd)=0.084 mol

Mr(Fe+X)=m(Fe+X)/n(Fe+X)

Mr(Fe+X)=10.1/0.084=120 g/mol

Mr(Fe+X)=Ar(Fe)+Ar(X)

120=56+X

X=120-56=64 i resenje je Cu

 

zzz555's picture

Nije mi jasno zasto je jednak broj molova kadmijuma sa brojem molova Fe + X. Zar nije ako se masa smanjila na 9,44 g, masa kadmijuma koja je presla u rastvor je 0,56, odnosno 0,56/112= 0,005 molova kadmijuma? Ja sam tako radio, pa sam racunao onda broj molova hlora u rastvoru, pa to izjednacio sa molovima metala i onda koristio jednacinu sa gvozdjem?

milicaradenkovic's picture

Ja sam pretpostavila da su molovi jednaki nisam sigurna za resenje ali trebalo bi da je tako jer se samo masa menja. Da li si ti tako kako si racunao dobio tacno resenje Cu i ako jesi ako mozes da napises.

zzz555's picture

Ja sam stavio da su molovi jednaki, ali sam ovako postavio jednacine:

10,1= 10 - 56x + xM  gde je x broj molova, a M molarna masa metala

9,44= 10 - 112x + xM, stavio sam da je x jednak broj molova i kod jedne i kod druge jednacine, jer pise u zadatku da se izdvojio svaki jon metala. Resenje je stvarno bakar, ali ne znam kako da dodjem do resenja. Mislim da 9,44 ne mogu da iskoristim, jedino broj molova kadmijuma koji je usao u rastvor. Cak i ove jednacine koje sam postavio nece funkcionisati, ako metal nije dvovalentan. Tako su se makar radili zadaci u Sladicevoj zbirci.

milicaradenkovic's picture

Dobro si postavio jednacine samo nadji x i dobices resenje dobija se da je M=64 i da je resenje Cu . Ja sam mislila da moze kako sam napiisala ali izgleda da ne moze.

urostodorovic95's picture

Pa hajde ovako malo da razmislimo. Koliko se jona iz rastvora redukuje i pređe na šipku od nekog metala, isto toliko atoma mora da se i oksiduje. Uz pretpostavku da je metal M (naš nepoznati) zaista dvovalentan, onda će i broj mola metala M koji su prešli na Fe, tj. Cd šipku biti jednak broju mola Fe, odnosno Cd koji su se jonizovali. Vidimo da se u prvom slučaju masa šipke povećala, a u drugom smanjila. Kako se to objašnjava? Pa, kako je molarna masa Cd=112, a Fe=56, znači da je molarna masa nepoznatog metala manja od 112, a veća od 56! To je logično, jer kako sam već rekao, isti je broj molova oksidovane i redukovane vrste. Povećanje, odnosno smanjenje mase ne predstavlja (tu ste verovatno pogrešili) masu jona koji su otišli u rastvor, već masu jona koji su otišli i masu onih koji su se redukovali. Sada se lako postave dve jednačine:

m (M) - m (Fe) = 0.1

m (M) - m (Cd) = -0.56

Znamo i da nam je svuda jednak broj molova, a kako je m = n* M, sledi:

nM - 56n = 0.1

nM - 112n = -0.56

Rešavanjem sistema se dobija da je M = 64, što znači da je u pitanju bakar.

Mogli ste da radite i sa pretpostavkom da je trovalentan i sl., ali bi verovatno ispali nelogični rezultati (siguran sam da bi), koje biste odbacili.

Pozdrav!

 

zzz555's picture

E pa u redu, znaci da sam dobro postavio jednacine. Samo mi je bilo nejasno zasto se ovamo povecala, a ovamo smanjila masa. Ok, hvala i jednom i drugom.