Neorganska hemija

Vuk Biljuric's picture

Zbog cega je CCl4 nepolarno jedinjenje?

milicaradenkovic's picture

CCl4 je nepolaran molekul jer ima tetraedarski oblik iako je svaka C-Cl veza polarna rezultanta je nula.

Vuk Biljuric's picture

Ne razumijem kakve veze ima tetraedarski oblik sa tim?

milicaradenkovic's picture

Nema nikakve ali sam ga ja zapisala cisto da se zna.

Pop.'s picture

Jedinjenje je nepolarno jer imas 4 veze pod istim uglovima. Polarnost mozes da skontas kao "povlacenje" elektrona, odnosno kod C-Cl veze kako ti je Cl elektronegativniji on jace privlaci elektrone pa je zato ta veza polarna, ali kako imas to "povlacenje" odnosno "privlacenje" elektrona na 4 strane pod jendakim uglovima ta polarnost se ponistava te ti je celokupan molekul nepolaran. Tako da ima veze to sto je tetraedarskog oblika :) Ja kada sam bio srednjoskolac sam to privlacenje kontao kao kada bi dva coveka povlacila kanap, pa jaci (odnosno elektronegativniji) covek jace povlaci i ta veza je nepolarna, ali kako 4 coveka vuku pod istim uglovima centralni atom C se ne pomera...ovo je cisto neka moja logika bila, mozda vam koristi :)

Vuk Biljuric's picture

Pope hvala ti puno!

Pop.'s picture

Nema na cemu, Vuce

Danica's picture

Imam pitanje. Da li bi mogli da nam uradite ovaj zadatak: 

Pri sagorevanju 6,538g cinka u cistom kiseoniku, oslobadja se 34,82 kJ toplote. Izracunajte standardnu reakcionu toplotu tog procesa. 

Hvala unapred.

Pop.'s picture

2Zn + O2 = 2ZnO
n(Zn)=m(Zn)/M(Zn)=6,538/65,5=0,1 mol
Tebi je dato da ti se za 0,1 mol Zn oslobadja 34,82 kJ toplote. STANDARDNI USLOVI (upamtite ovo, koristicete ovo cesto u zadacima) podrazumevaju da vam je na tim uslovima pritisak p=101325 Pa, da vam je t=20 0C i da vam se to odnosi na 1 mol supstance (ima tu jos pravila ali vam je ovo dovoljno za sada).
Kako se tebi oslobodi 34,82 kJ toplote za 0,1 mol postavljas proporciju da izracunas koliko bi se oslobodilo za 1mol, odnosno za standarne uslove:
0,1 mol : 34,82 kJ = 1 mol : X
X=∆rH=348,2 kJ/mol-----ovo ∆-delta vam oznacava razliku, to je razlika entalpija prozivoda i rektanata reakcije, malo r u subskriptu oznacava da se to odnosi na reakciju a H je oznaka za entalpiju.
Nadam se da sam ti ok objasnio, imas za entalpiju malo vise stavki, tu ti je jos posle Gibsova energija, Entropija i sve to za razlicite stavke (reakcije, formiranje...) ako si hemijski smer proguglaj malo, kada se procita sve je posle logicno :)

Pop.'s picture

Da, samo da dodam za standardne uslove, negde se navodi da je t 20 stepeni negde 25, mi smo na faxu koristili 20 za standardne a 25 za laboratorijske uslove, mada postoji ponekad izuzetaka. I ovo sam zaboravio, pise se ∆rHƟ gde je Ɵ oznaka za standarnde uslove (prethodne oznake sam vec objasnio) Izvinjavam se na dopuni :)

Danica's picture

Hvala ti puno! :D

Super si sve objasnio! :)

Midonic's picture

Cekaj Pope da te pitam nesto...

0,1 mol : 34,82 kJ = 1 mol : X.

Zar ovo X ne bi trebalo da se izrazu u kj(Tj. samo toplota), a ne kj/mol??? :)

 

 

Pop.'s picture

:) ne znam zasto ali ovo je cest slucaj kada srednoskolci/osnovci rade zadatke iz hemije preko proporcija :) slicno kao kod ovog primera bukvalno shvataju jedinice. Proporcija nije striktna formula, to je odnos, i ona u 99% slucajeva treba da ima jedinice koje se poklapaju ali ponekad se neke jedinice podrazumevaju. Npr kod ovog slucaja, jeste, to je kJ odnosno jedinica je u kJ kada se dobije X, ali, mi smo to X preracunali za 1 mol supstance zato mozemo da pisemo jedinice kJ/mol sto je jedinica standardne entalpije reakcije (odnosno toplote). Npr. imas cest slucaj da racunas koliko grama imas neke supstance u nekoliko molova. Uzecemo da je npr voda u pitanju i da ti je dato 3,1g vode. Kada stavljas proporciju pises:

1 mol : 18 g = x : 3,1g

ovde nismo npr pisali 18g/mol sto je molarna masa vode ali se podrazumeva, jer bi smo onda morali i 3,1 g da pretvorimo u g/mol sto nije moguce jer ne znamo unapred br molova. Nadam se da sam ti bar delimicno objasnio :)