Maseni odnosi

alhemicarka's picture

Vodonik i kiseonik su sjedinjeni u vodi u masenom odnosu 1:8. Koliko ce cm3 vode u tecnom stanju nastati iz 1,5g vodonika i 12g kiseonika? 

Heisenberg99's picture

H2+O2-------->H2O

2g vodonika daje 18g vode, 1.5 g vodonika daje x grama vode.Po proporciji:

2g : 18g = 1.5g : x

2X= 27

x=27/2 = 13.5g vode 

13.5 g vode zauzima zapreminu 13.5 cm3 jer je gustina vode 1g/cm3

s0_k0's picture

Da li neko moze da mi objasni sta nastaje kao proizvod oksido redukcionih jednacina.Da li postoji neka sem ili nesto ??

Heisenberg99's picture

 3CO + Fe2O-------> 2Fe + 3CO2

C 2+ --------> C 4+ 

Fe 3+ ------------> Fe 0

Oksidoredukcije su vrsta hemijskih jednacina u kojima se mijenja oksidacioni broj nekih elemenata,pri cemu broj otpustenih i.primljenih elektrona mora da ostane isti.Gore je najjednostavniji primjer,ugljenik se oksidovao-povećao mu se oksidacioni broj,a gvožđe se redukovalo-smanjio mu se oksidacioni broj.Ako znas sta nastaje kao proizvod reakcije nije problem da se izjednaci a postupak mozes naci na internetu.

 

s0_k0's picture

Meni je problem samo znaci sta nastaje kao proizvod reakcije.Nzm po kom principu se dobija proizvod.Nasao sam tipa Daa ako reaguje razblazena Azotna kiselina sa metalom nastaje NO  so metala i kiseline i voda,a da tipa ako reaguje koncentrovana onda nastaje NO2 so metala i kiseline i voda.?Da li postoji neka sema ili nesto slicno ovome sta cu da dobijem za proizvod?Jediino mi je to problem ostalo mi je sve jasno. Hvala unapred

Dijana Djurovic's picture

Koliko je potrebno grama H i O za gradjenje 27ml H2O ako je merenje zapremine vode izvrseno na 4°C? H i O su sjedinjeni u masenom odnosu 1:8. Ar(H)=1 Ar(O)=16.