Lopta Svetskog prvenstva - Hemija polimera

Mnoštvo hemijskih materijala se koristi u prozvodnji Brazuke, lopte Svetskog prvenstva u fudbalu. Većina ovih materijala su polimeri; dugi lanci molekula napravljeni od mnogo malih molekula. Jednostavan, svakodnevni predmet je polietilen, koji se koristi za pravljenje plastičnih kesa. Različite klase polimera se koriste za postizanje određenih svojstava lopte.

Lopta se sastoji od 3 glavna dela: omotača, postave i unutrašnjosti. Očigledno, ova 3 dela su dizajnirana na takav način da omogućuju najbolja aerodinamička svojstva za loptu. Nijedno od ovih svojstava ne bi bilo postignuto da nema hemije koja nam daje potrebne materijale.

Omotač

Omotač lopte je sastavljen od 6 slojeva poliuretana koji su termalno spojeni. Omotač je bitan za zaštitu lopte i prevenciju upijanja previše vode - apsorpcija vode kod Brazuke je samo 0,2%. Ovo čini loptu mnogo lakšom nego lopte koje su pokrivene slojem kože a koristile su se u prošlosti. Neke lopte imaju sloj poliuretanske pene ispod omotača.

Poliuretani su napravljeni od jedinjenja zvanih izocijaniti i polioli. Srednji delovi ovih molekula se mešaju da daju različite poliuretane sa različitim svojstvima. Poliuretani imaju široku primenu, uključujući i sintetička vlakna, pa čak i točkiće skejta.

Jefitinije lopte mogu koristiti PVC (polivinil hlorid) umesto poliuretana. Takođe mogu biti ušivene, a ne termalno spojene. Ovaj šav je napravljen od različite klase jedinjenja koja se zovu poliesteri.

Postava

Ispod pokrivača, lopta ima nekoliko slojeva postave. Oni su prisutni da unaprede odskakivanje i jačinu lopte. U Brazuki, oni su napravljeni od još jedne klase polimera, poliamida, poznatiji kao najlon. Poliesteri se takođe praktikuju za ovu svrhu.

Najlon i poliesteri se neretko korišćene komponente u proizvodnji fudbalskih majica, kao i ostale odeće. Najlon se dodatno koristi kod padobrana, kanapa i ribarskih mreža, dok se poliester može naći u čaršavima, tepisima i plastičnim bocama.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je deo lopte koji drži vazduh. U Brazuki, ona je napravljena od butilske gume, ali može biti napravljena i od lateksa. Oba imaju svoje prednosti: butilska guma zadržava vazduh tokom dužeg perioda, dok lateks omogućava bolji površinski ptitisak. Butilksa guma se može naći i u ventilu kroz koji se vazduh upumpava u loptu, gde potpomaže zadržavanje vazduha. Silikonski ventili su takođe u upotrebi.

Mnoge moderne žvake koriste butilsku gumu koja im daje elastičnost. Nažalost, takođe doprinosi neželjenoj lepljivosti žvake. Može se naći i u sastavu unutrašnjih guma.

Ovo je samo zavirivanje u svet polimera - bilo koja plastika koju koristite svaki dan se sastoji od polimera, kao i vaša odeća i mnogo drugih svakodnevnih predmeta. Bez sintetičkih polimera, Svetsko prvenstvo bi počelo sa mnogo zastarelom vezijom lopte!

Kategorije: 
Potrebni nivo znanja za razumevanje teksta: