Soja - jedna od najkontroverznijih namrnica na svetu

Soja

U zavisnosti od toga koga pitate, ona je „super hrana“ ili otrov koji remeti hormone. Naravno, kao i sa svim stvarima u ishrani postoje dobre i loše stvari.

Zrna soje su mahunarke koje su potekle iz istočne Azije, ali se se proizvode u velikoj meri i u svim delovima sveta. Soja se koristi za pravljenje različite hrane. Zrna mogu da se jedu kao cela. Bitno je da mora biti kuvana jer ako se jede živa onda je otrovna. Koristi se i u tofu namazu, sojinom mleku i mesnim supstituentima. Najviše se koristi za pravljenje ulja.

Soja sadrži velike količine mangana, selena, bakra, kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, vitamina B6, folate, riboflavin, tiamin i vitamin K. Opasno je to što sadrži i fitate, supstance koje vezuju minerale u smanjuju njihovu apsorpciju. 

Zrna soje su vrlo dobar izvor proteina. Ne tako dobar kao mleko ili jaja, ali bolji od većine biljnih proteina. Međutim, procesuirana soja na visokim temperaturama moće da denaturiše  neke od proteina i smanji njihov kvalitet. Masne kiseline u zrnu soje su uglavnom Omega – 6 polinezasićene kiseline (kao kod margarina), pa njihovim korišćenjem može doći do upale i drugih zdravstvenih problema. Iz ovog razloga je bitno izbegavati sojino ulje. 

Ne bi bilo u redu da pričamo samo o argumentima protiv kada postoje i dobri faktori. Soja je vrlo dobro istražena zbog svoje mogućnosti snižavanja holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo da protein soje može da smanji sav holesterol kao i LDL holesterol . Takođe je jako važno da ako smanjuje holesterol ne znači da dovodi do smanjenja srčane bolesti.

Soja sadrži izoflavone koji, koji funkcionišu kao fitoestrogeni, tj. biljno – bazirana jedinjenja koja mogu da aktiviraju receptore estrogena u ljudskom telu. Ovi izoflavini su klasifikovani kao hemikalije koje se mešaju u normalan rad hormona u telu, pa mogu uzrokovati smanjenje aktivnosti estrogena. Međutim, povećanje estrogena je takođe opcija, što nikako ne prija muškom telu, te stvara reproduktivne probleme.
 

Kategorije: 
Potrebni nivo znanja za razumevanje teksta: 

Comments

Maserati's picture

Dosta je zanimljivo svaka cast